1. Cursuri suport 2021-2022 - Semestrul al II-lea

Alexandra Fortiș

alexandra.fortis@e-uvt.ro

Introducere în programarea roboților

Alexandra Fortiș (alexandra.fortis@e-uvt.ro)

Roboții educaționali sunt instrumentul ideal pentru predarea informaticii într-o manieră non-formală.

Introducerea unor concepte din informatică utilizând roboți oferă o oportunitate de a fundamenta concepte abstracte de programare, făcându-le vizibile prin rezultatul fizic. Programarea unui robot permite studenților să vizualizeze mai clar legătura dintre codul lor și acțiunile robotului.

Cursul propus oferă o secvență structurată de activități de programare în contexte bazate pe proiecte din lumea reală. Proiectele sunt concepute pentru a-i determina pe studenți să se gândească la modele și structură, nu numai la partea hardware, precum și la aspecte legate de programare și rezolvare de probleme în general. Vor fi derulate atât sesiuni on-line cât și ateliere hands-on, concepute pentru a ajuta studenții să aprofundeze gândirea computațională folosind kituri educaționale VEX V5 precum și software specific pentru simularea și programarea roboților.

Flavia Micota

flavia.micota@e-uvt.ro

Elemente de programare

Lect. dr. Flavia Micota  (flavia.micota@e-uvt.ro)

Cursul abordează tematici legate de programarea în limbajele C/C++ dorind să vină în sprijinul studenților care doresc să lămurească aspecte de modul de transpunere a problemelor in limbajele C/C++. Va aborda subiecte specifice paradigmelor de programare procedurală dar și orientată obiect, tratand tematici ca tablouri uni și multidimensionale, relații dintre clase, polimorfism.

Ioan Cașu

ioan.casu@e-uvt.ro

Noțiuni fundamentale de matematic

Ioan Cașu (ioan.casu@e-uvt.ro)

Cursul își propune să însoțească disciplinele de matematică din anul I prin rezolvarea de probleme din toate domeniile fundamentale (analiză matematică, algebră, geometrie), organizate pe diferite nivele de dificultate și orientate spre aplicațiile matematicii în practică.

Raluca Mureșan

raluca.muresan@e-uvt.ro

Calcul diferențial și integral

Raluca Mureșan (raluca.muresan@e-uvt.ro)

Cursul se adresează studenților din anul I de la specializările de matematică și informatică și are ca scop completarea cunoștințelor dobândite în liceu. Vor fi tratate următoarele aspecte: șiruri și serii de numere reale, funcții continue, derivabile, teoremele lui Fermat, Rolle, Lagrange și interpretarea lor geometrică, reprezentarea grafică a funcțiilor, serii de funcții si serii de puteri, serii Taylor, integrale definite si aplicații ale acestora, integrale improprii, integrale duble si triple, geometria diferențială a curbelor si suprafețelor.

1. Cursuri suport 2021-2022 - Semestrul I

Mădălina Erașcu

madalina.erascu@e-uvt.ro

Elemente de algoritmică

Mădălina Erașcu (madalina.erascu@e-uvt.ro)

Sesiunile de lucru din semestrul 1 se înscriu în tematica generală algoritmi și structuri de date și au ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor de bază ale unui student la informatică:

  1. Principiile programării structurate: structuri de bază, descrierea acestora în pseudocod (structura liniară, alternativă, repetitivă) și implementarea în limbajul de programare Python
  2. Modularizarea problemelor (funcții)
  3. Ordinul de complexitate al unui algoritm

Acestea vor fi aplicate problemelor ce manipulează atât date numerice cât și compuse (vectori, matrici).

Oana Ivan

oana.ivan@e-uvt.ro

English4IT

Oana Ivan (oana.ivan@e-uvt.ro)

Cursul de Limba Engleză propus în cadrul proiectului „CONsiliere, Tutorat și INstruire specifică pentru educație Universitară Eficientă în domeniul Matematicii și Informaticii” are ca principal obiectiv dezvoltarea unui set complex de competențe necesare specialiștilor în domeniul matematicii şi informaticii cu scopul de a utiliza corect registrele limbii engleze, regulile şi structurile gramaticale ale acesteia, precum şi limbajul tehnic adecvat.

Cursul își propune sa contribuie suplimentar la îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare, dar mai ales de studiu şi cercetare ştiinţifică în limba engleză pentru studenţii înscriși într-un domeniu de studii în care literatura de specialitate este disponibilă majoritar în limba engleză. Sprijinind parcursul academic al acestora în vederea finalizării cu succes a studiilor de licenţă, cursul contribuie la creșterea gradului de inserție a studenților pe piața muncii, utilizând limba engleză ca mijloc de comunicare.

Raluca Mureșan

raluca.muresan@e-uvt.ro

Fundamente de matematică 1. Elemente de algebră și analiză matematică

Raluca Mureșan (raluca.muresan@e-uvt.ro)

Cursul include următoarele tematici: combinatorică, aritmetică, matrice, determinanți, vectori, structuri algebrice, șiruri, limite și continuitate. Acesta se adresează tuturor studenților interesați de a-și reaminti noțiunile de mai sus sau de a le aprofunda și vine în sprijinul cursurilor de matematică din anul I.

Ioan Cașu

ioan.casu@e-uvt.ro

Fundamente de matematică 2. Elemente de algebră și geometrie

Ioan Cașu (ioan.casu@e-uvt.ro)

Cursul își propune să realizeze o sinteză și o recapitulare a unor noțiuni fundamentale din matematica de liceu și, de asemenea, să se constituie într-un complement al cursurilor de matematică din anul I. Este orientat spre aplicații, spre rezolvarea unor probleme dintr-o arie largă de tematici: metode de demonstrație, funcții, geometrie sintetică și analitică, polinoame, etc.